Makaroni sa sirom

 

Poznati su razni recepti tjestenina sa sirom. U Dalmatinskoj zagori tako se od davnina pripremaju domaći makaroni, koji se poslužuju u umaku od svježeg sira, maslaca i češnjaka. Jednako tako i hrvatski sjever ima inačicu toga popularnog i nadasve hranjivog jela.

I preko 'bare', u SAD-u makaroni sa sirom vrlo su popularno jelo koje kod njih nosi ime Mac`n cheese. Donosimo vam odličan recept, sličan je američkom Mac`n cheeseu, iako se ovdje makaroni dodatno ne zapeku u pečnici i našim standardnim recepturama za pripremanje tjestenine sa sirom. Ovo jelo možete pripremiti za manje od 20 minuta!

Sastojci za 2 osobe:

30 dkg makarona
2 žlice maslaca
4 žlica brašna
3 dcl mlijeka
30 dkg naribanog ili na kockice izrezanog sira cheddar
sol, papar, muškatni oraščić po želji

Priprema:

Makarone u vreloj vodi skuhajte i ocijedite. Naravno, tvrdoću tjestenine prepuštamo vama. U posudi na laganoj vatri otopite maslac i u njega stalno miješajući dodajite brašno. U smjesu polako uljevajte mlijeko također stalno miješajući. Kad smjesa prokuha, dodajte sir i dalje opet ćemo ponoviti nastavite miješati dok se sir ne rastopi. Kada dobijete fini gusti umak, prema želji začinite- posolite , popaprite i dodajte na vrh noža muškatnog oraščića. Gotov umak prelijte preko makarona i poslužite uz salatu.